Minä haluan saunaan rentoutumaan. Pakkaan lapset, pyyhkeet, uimapuvut ja miehen ja kärrään koko revohkan uimahalliin.

Sauna ei sisälly tavalliseen uintikertaan, vaan se pitää maksaa erikseen. Vaikeudet alkavat heti maksutiskillä. Onko rouva varma, että myös lapset saunovat? Aikooko rouva saunottaa noin pienen vauvan? Kyllä, kyllä. Me olemme Suomesta. Äitini on syntynyt saunassa. Tämä vauva ei ole pieni. Se on jo yhdeksänkuinen. Rannekkeet tänne ja äkkiä.

Kassatäti soittaa vielä saunaemännälle ja varoittaa tulostamme. Emäntä on vastassa. Hän kertoo, että saunassa on kuuma. Nyökkään ja lupaan olla varovainen. Otan vauvan kainaloon ja suuntaan saunaan. Emäntä juoksee perään. Ette voi mennä siihen saunaan. Heitin juuri vettä kiukaalle ja siellä on liian kuuma vauvalle. Katson mittaria, joka näyttää 60 astetta. Myönnyn ja menen viereiseen saunaan, jossa on vaihtuvat värivalot, eukalyptustuoksua ja meditaatiomusiikkia.

Alan imettää tyttöä. Emäntä astuu saunaan ja pyytää minua istumaan suorassa ja laittamaan jalat pyyhkeen päälle. Teen kuten käsketään. Eukko jää lasioven taakse vahtimaan.

Menen vauvan ja nelivuotiaan poikani kanssa porealtaaseen. Poika laulaa ja leikkii lohikäärmettä. Emäntä juoksee paikalle ja pyytää minua sanomaan pojalle, että pitää olla hiljempaa. Tottelemme ja poika vaikenee. Hän leikkii hiljaista lohikäärmettä. Vauva kiljahtelee ja nauraa. Akka mulkoilee, mutta ei sano mitään. Menemme takaisin saunaan.

Minuutti rauhaa ja rentoutumista. Emäntä pölähtää lasioven taakse kyttäämään ja koputtaa kelloaan. Nousen ja kysyn, mikä hätänä. Hän sanoo, ettei vauvaa saa pitää kovin pitkään saunassa, koska se voi olla vaarallista. Kiitän tiedosta ja kypsyn. Vien lapset suihkuun ja pukuhuoneeseen. Pakkaan pyyhkeet, uimapuvut, lapset ja miehen ja kärrään perheeni takaisin kotiin. Luxemburgissa saunominen on niin stressaavaa, että haluan kotisohvalle lepäämään.

Susanna Ahonen