Helsingin yliopiston kansantaloustieteen professori Vesa Kanniainen rikasti julkista keskustelua julkaisemalla Helsingin Sanomissa mielipidekirjoituksen, jossa hän ykskantaan julisti islamin ja demokratian yhteensopimattomiksi. Siinä sitten romahti jo alkujaankin vähäinen kunnioitus, jota olen tuntenut kansantaloustieteilijöitä kohtaan. Koska on vaikea uskoa, että professoreiksi päästetään täysiä tomppeleita, Kanniaisen täytyy olla joko hämmästyttävän tietämätön tai vähintään yhtä hämmästyttävän pahantahtoinen.

Hänen ajatuksenjuoksunsa sameuden voi nähdä kirkkaasti, kun vain korvaa kirjoituksen sanat islam ja muslimi sanoilla juutalaisuus ja juutalainen. Vaikka islam ei olekaan rotu, professorin ajatuksenriento on suorastaan klassisen rasistinen. Jokainen muslimi on syypää kaikkiin muslimien rikoksiin ja erityisesti islamin nimissä tehtyihin rikoksiin, ja jokainen muslimi hautoo sydämessään koko maailman alistamista sharia-lain alle.

Samalla logiikalla kristittyjen suomalaisten olisi syytä ruoskia itseään inkvisition rikoksista ihmisyyttä vastaan. Meidän olisi myös ehdottomasti kannettava vastuumme kristinuskon nimeen tehdyistä kansanmurhista ja kulttuurien tuhoamisista viimeistään ristiretkistä lähtien ja mukaan lukien vaikkapa Ugandan viimeaikojen homomurhat.

Kuka tahansa muu, paitsi todellisuudesta irrallaan olevia talousmalleja rakenteleva näköistiedemies, saattaisi ymmärtää, ettei todellisena ongelmana ole islam, juutalaisuus, kristinusko, hindulaisuus tai mikään muukaan laajoja kannattajajoukkoja keräävä uskonto. Ongelmia ovat kaikkiin uskontoihin pesiytyneet hihhulit.

Ellemme sitten ota niin jyrkkää kantaa, että uskonto irrationaalisena systeeminä itsessään on ongelma. Silloin ei tosin ole mieltä erotella eri uskontoja vuohiin ja lampaisiin, sillä kaikkihan ne ovat susia lampaiden vaatteissa. Usko ylimaalliseen auktoriteettiin tarjoaa perusteen mihin hyvänsä hulluuteen, ja etenkin vihollisiksi ymmärrettyjen ihmisryhmien vainoamiseen.

Jos islam on torjuttava, miten voimme syleillä sen isoveljeä juutalaisuutta? Israeliin jumalalle otollista valtakuntaa rakentavat äärijuutalaiset ovat tasan yhtä pimeää porukkaa kuin maailmanlaajuisesta kalifaatista hourailevat muslimifundamentalistit. Hehän ovat jopa hyvin samalla tavalla pimeitä, muun muassa täydellisen patriarkaalisia ja polygaamisia sekä vaatetukseen ja yleishabitukseen järjettömän paljon huomiota kohdistavia. Ja väkivaltaan taipuvaisiakin molemmat ovat. Ihan niin kuin ovat myös veljensä kristityt fundamentalistit.

He ovat myös suorastaan määritelmällisesti pieni vähemmistö kaikista muslimeista ja juutalaisista, aivan niin kuin hurjimmat äärikristityt tai –hindut ovat vain häviävän pieni, joskin tavattoman kovaääninen vähemmistö kaikista kristityistä tai hinduista.

Jos uskomme, että al-Qaida on totuus islamista, miksemme uskoisi samaa juutalaisista ultraortodokseista? Ja jos näin uskomme, kuinka voimme antaa Ben Zyskowiczin juoksennella vapaana kaupungilla ja jopa eduskunnassa? Mies itse on juutalainen ja vaimonsa on muslimi - varsinainen demokratianvastainen aikapommihan tuo perhe on. Varmasti Zyskowiczeillä on lisäksi myös kristittyjä ystäviä, jotka ovat noitavainoineen sun muineen äärimmäisen epäilyttävää joukkoa nekin.