Soinin Timolta pääsi sitten iso jytky. Isompi kuin kumpikaan meistä oli toivonut. Mutta Timo on nyt pulassa, minä en. En ainakaan vielä, sillä niin iso jytky se ei ollut.

Kansa joka tapauksessa teki sen, mitä meistä kumpikaan ei odottanut. Minä en toivonut mitään, ja kun Timo ennen vaaleja totesi, että 12 edustajaa olisi persuille ihan passeli, ja parikymmentä jo liikaa, se ei ollut vitsi. Timo oli ihan tosissaan ja tiesi, mitä toivoi.

Jollakin vähän nololla tavalla olen alkanut sääliä Timoa. Tunne lähenee sitä myötätunnon, inhon ja helpotuksen sekoitusta, joka valtaa mielen, kun näkee ruotsinlautalla yläasteen opettajan yrittävän hillitä hormonihumalassa hilluvaa teinilaumaa.

Timo on kusessa katraansa kanssa ja tietää sen itsekin. Hallituksesta pois jättäytyminen ei ollut valinta, se oli välttämättömyys. Muutama hikipinko olisi ehkä ministeriksi löytynyt, mutta takarivin teuvojen äänestyskäyttäytyminen olisi kaatanut hallituksen ennen kuin Ahvenanmaan lipputangot olisivat ehtineet kahta kertaa kukkia.

Helppoa ei Timon elämä tule olemaan hallituksen ulkopuolellakaan. Perusnuivat, esimerkiksi, ovat sangen herkkänahkaista väkeä. Jussi Halla-aho kiukuttelee, kun lehteen on laitettu hänestä vääränlainen valokuva. Kuvassa Jussi on kalpea, punasteleva ja kaljuuntuva ihan niin kuin luonnossakin.

James Hirvisaari puolestaan on pahoittanut mielensä puolueesta käytetystä persu-lyhenteestä. Hänen aatetoverinsa ja vaimonsa Merja Hirvisaari on jopa laatinut Julkisen sanan neuvostolle kantelun, jonka mukaan tiedotusvälineet vaalien alla kiusasivat perussuomalaisia. Erityisesti hän paheksuu puolueesta käytettyä lyhennettä. Rouva Hirvisaaren mukaan persu on alapään ilmaisu, jolla viitataan ihmisen takapuoleen (IL 15.5.2011).

Uskon kuuluvani enemmistöön, kun totean, että rouva Hirvisaari on väärässä. Sana, jota hän tapailee, on perse.

Enemmistöön suorastaan tiedän kuuluvani siinä, etten kannata perussuomalaisia. Valtava enemmistö suomalaisista ei äänestänyt perussuomalaisia, eikä jaa heidän arvojaan.

Jostain syystä kovin monet ihmiset kuitenkin puhuvat ja käyttäytyvät ikään kuin koko Suomi olisi yllättäen kääntynyt pakanalliskatoliseen persu-uskoon. Eivätkä vain perussuomalaiset kansanedustajat ja heidän kannattajansa, vaan myös muut poliitikot ja suuri osa tiedotusvälineistä.

Mutta aivan kuten minä, myös Soinin Timo ymmärtää, että perussuomalaiset ovat vähemmistössä. Ja aivan kuten minä, myös Timo on tyytyväinen, että näin on.

 Maippi Tapanainen