Ateenan agoroilla puhutaan, puhutaan ja taas puhutaan, kuin Antiikin Kreikassa ikään. Ei tosin enää sivistyneesti puheenvuoroja käyttäen, vaan estoitta huutaen ja hyppien. ”Rahat tänne tai joudutte kuuseen! Yrittäkääpäs lakata antamasta almuja! Me syöksemme koko maailman Skyllaan ja Kharybdikseen! Hähähää!” Helootit näkevät nälkää ja vapaat kansalaiset, ne tosi vapaat, ovat kiikuttaneet rahat muille maille.

Siinä uuden Kreikan malli solidaariselle Euroopalle. Mikä länsimaisen kulttuurin rappio! Mikä häpeä! Jeesus, Marx ja seitsemäs käsky (Ef. 4:28) pyörivät haudassaan. Yhdeksäs ja kymmenes käsky eivät tiedä, mihin päänsä kallistaisivat.

Arkontit ovat tarjonneet leipää ja laiskuutta ja taanneet täten valintansa yhä uudestaan. Sinne ovat menneet ”omat ja varastetut”, niinku meillä päin sanottiin, niin avustukset kuin lainatkin.

Miten autat janoista, jos hän kaataa saamansa veden maahan?

On unohtunut, ettei vilja kasva maassa eikä raha puussa – oliivista puhumattakaan – pelkän puheen voimalla. Puhuttu pee ei lannoita.

Tästä huomauttaminen loukkaa kreikkalaisen mukaan hänen kunniaansa. Kunniaa!

Kreikka maksaa vanhat velat sillä, että se saa ne anteeksi. Sitten voikin aloittaa uuden lainauskierroksen ihan puhtaalta pöydältä. Makea elämä yksinkertaisten pohjoiseurooppalaisten kustannuksella jatkuu. Korkein kansalaishyve on edellenkin vetää herkkäuskoisia höplästä ja rahat heidän kukkarostaan. Ja iloa piisaa, sitä parasta iloa! Muut eteläeurooppalaiset seuraavat esimerkkiä, valitsevat uudet johtajat, miehittävät tärkeät rahalaitokset ja vaativat eurobondeja. Näillä heidän revityksensä siirettäisiin näppärästi koko Euroopan maksettavaksi. Sauce Hollandaise on valmis, paha vaan, että reseptissä on runsaasti retsinaa. Soosin syömisestä tulee sekä ripuli että ummetus, ja äkistettäessä koko makki räjähtää sen tuhannen päreiksi. Vieläköhän silloinkin Saksan vasemmisto taputtaa pieniä punatäpläisiä käsiään etelän aateveljille?

Vandaalit voisivat jo taas kerran suivaantua ja rynnätä berserkkiraivosta kiljuen etelään. Luterilaiset germaaniheimot osoittaisivat jesuiitat omiin pankkeihinsa. Meidän Euron kanssa ei leikitä!

Haikeaksi kuitenkin vetää. Tätäkö se on se kauan kaivattu siirtyminen globaalista kasino-turbo-kvartaalikapitalismista vasemmalle, ainakin sosiaaliseen markkinatalouteen? Ihmiskasvoisesta sosialismista ei puhu enää kukaan. Sille eivät jaksa enää nauraa edes okkupoijat eivätkä piraatit. Mitä tässä ideologisessa siirtymässä oikein tapahtuu?

Populisteja sikiää oikealla ja vasemmalla. Yhteistä heille on valmius vainota vähemmistöjä ja kirota rikkaita. Hädässä kreikkalaisetkin löytävät jonkun antiikkistyylisen sankarin, suurisuisen rehvastelijan, joka väittää tietävänsä, kummasta päästä hanhi munii, ja jolle hurrataan juokkohysteerisesti. Kreikkalaiset, demokratin keksijät ja länsimaisen kulttuurin kehdossa keinuneet! Pelvotta käyvät he päin pahoja pohjoisen ihmisiä ja pahaa Natsi-Merkeliä.

Jos olisin saksalainen ja minun kanslerini esitettäisiin hitlerinä, niin kuin kreikkalaiset piirtäjät tekevät, saisin hepulin. Jos olisin itse kansleri, panisin välit poikki. Pilapiirroksen tulee olla kekseliäs, terävä ja hauska. Törkeilyllä on rajansa. Ihminen, yksityinen tai julkinen, myös kalankylmä kansleri, saa hänkin loukkaantua. Vaikka olisi kuinka kristillinen. Loukkaantuvathan muslimitkin, kun heidän Muhametistaan piiretään heidän mielestään törkeä kuva. Mielestäni – ”meidän” mielestämme - tappouhkaukset ovat nekin törkeitä ja halveksittavia. Toisaalta taas toisen laidan reagoinnin, toisen posken kääntämisen sijasta voisi heittää diplomaattisen diskreettiyden nurkkaan ja ns sylkäistä silmille.

Jos olisin Suomi, haistattaisin hantuukin laitaa koko EU:lle. Kaaos on muutenkin jo läsnä, niin kuin kunnon strategiaan kuuluu. Kansa saa vallankumouksensa, vallankumous syö lapsensa, tulee kylläiseksi ja vetäytyy muutamaksi vuosikymmeneksi levolle.

 

Jorma Huusko 25.5.2012

 

Lukija voi päivittää tämän analyysin 25.5.2022 vastaamalla alla oleviin kysymyksiin.

1) Missä maassa asuu eniten kreikkalaisia? Italialaisia? Espanjalaisia? Portugalilaisia?

2) Mikä on Suomen markan kurssi, siis suhteessa yaniin?

3) Montako vanhustenhoitajaa Kajaani voisi palkata rahalla, jonka se maksaa Ranskan

keisarihovin ylläpitoon?

4) Mikä on Suomen suurin puolue, perussuomalaiset, perussuomalaiset vai perussuomalaiset?

5) Kuinka kauan kestää työluvan saaminen Venäjälle?